maanantai 10. tammikuuta 2011

Huomioita 11.1.2011 palaverin pohjaksi ja tilannekatsaus oppaaseen

Kokosin tähän vielä huomisen palaverin pohjaksi joitakin huomioita tuon oppaan osalta, kun kävin sen tämänhetkisen tilanteen läpi. Tein myös hieman johdantoa tuohon huomisen palaverin teemaan "Aloittelevat bloggaajat ja rivikansalaisen näkökulma blogeihin".

Lukujen sisällöistä huomioita


Blogien käytön aloittaminen -luvussa ei ole tapahtunut muutoksia. Jere on ehdottanut että peruskäsitteistö siirrettäisiin omaksi erilliseksi sanastoluvuksi, mikä näyttää jo toteutuneen, voidaan toki vielä harkita että olisiko se erillinen sivunsa? Tämä luku kaipaa siis varmaankin nyt läpikäyntiä usealta eri lukijalta: onko sivulla kaikki mikä pitää, tekstin muokkaamista mahdollisesti, lisäyksiä, rakenteen muokkausta, tulisiko joku osio erottaa omaksi alisivukseen jne.

Blogien erilaiset käyttötavat

  • Blogit hanketyössä -osioon voisi lisätä tekstiä - kuka osaisi tästä kirjoitella, esim. Tiina kokemuksia Avoinvirta-koosteblogista? Annella lienee myös kokemuksia hyvin? Voi laittaa ihan caseja tähän sekaan (vaikkapa case AVO jne.).

  • Muita käyttötapoja? Keksiikö kukaan olemassaolevien (Blogien käyttö tiedottamisessa, Blogien käyttö työpaikalla, Blogit hanketyössä, Blogien käyttö ansaitsemistarkoituksessa) lisäksi?


Blogien erilaiset kohderyhmät

  • Kohderyhmät oli ajateltu hieman eri näkökulmaksi samoihin asioihin mitä saattaa tulla myös Blogien erilaiset käyttötavat -osiossa esiin, Viisautta wikin tekoon -oppaassa tehtiin samantapainen jaottelu.

  • Puuttuuko tästä vielä kohderyhmiä? Jaottelua on tehty ensin karkeasti lukijoihin ja kirjoittajiin, sen jälkeen erilaisiin organisaatioihin tai käyttäjiin (Yritykset, Yhdistykset, seurat ja järjestöt, Yksityishenkilöt, Oppilaat, opiskelijat, opettajat ja ohjaajat).

  • Em. kohderyhmistä ainakin Yritykset, Yhdistykset, seurat ja järjestöt sekä Oppilaat, opiskelijat, opettajat ja ohjaajat kaipaavat lisää tekstiä!


Blogin käyttöönottoprosessi

  • Tähän on tehty hyviä lisäyksiä!

  • Ehkä voisi enemmän prosessimaisestikin vielä tätä kuvat, mikä on esim. aluksi tärkeää, entä sitten... Mitä asioita kannattaa siis pohtia ennen kuin tekee päätöksiä siitä, mikä alusta otetaan jne.

  • Tein lisäyksen bloggausstrategia-aliluvun, varmaan ihan hyvä olla, viitaten tuohon edelliseenkin kohtaan, ja pohtia alussa tätä.

  • Lopussa olevassa Blogiohjelmistot-luvussa on mainittu blogin sisältyvän eri julkaisujärjestelmiin välineenä syytä viitata oppaan alkulukuihin, jossa blogi määritellään ja erotellaan suhteessa näihin muihin - vrt. Viisautta wikin tekoon -wikikirjassa määritelty wiki.


Blogisisällön tuottamisprosessi

  • Sivulla oli metakysymys - eli pitäiskö olla myös muussa muodossa sisältöä kuin tekstimuodossa. Kuvia voi Wikikirjastoon lisätä, mutta videoiden lisääminen ainakaan upottamalla ei onnistu, mahtoiko olla niin ettei edes siten että lataa ne tuonne. Linkittää voi tietysti ja laittaa videoita muualle Wikikirjaston ulkopuolelle.

  • Pitäisikö erottaa sisältöön liittyvät asiat ja itse prosessiin liittyvät asiat omiksi pääluvuikseen tämän luvun alla? Voivat siis olla samalla sivulla otsikkotasoin eroteltuina tai sitten erillisinä alisivuina.

  • Siirsin keskustelulliset huomiot keskustelusivulle (jonne muuten voi laittaa lisäystensä perään oman nimimerkkinsä (ts. käyttäjätunnuksen) lisäämällä neljä matoa (tildeä) perätysten: ~~~~ tuottaa siis omalla kohdallani merkinnän Jmuukkon 10. tammikuuta 2011 kello 13.01, voit katsoa mainitun sivun keskustelusivulta tarkemmin miten merkinnän tein. Tästä tuli muutenkin mieleeni, että keskustelusivujen käyttöön voisin yhä rohkaista kaikkia!!!


Valmiusasteet sivuilla


Blogioppaan pääsivulla on käytetty oppaan tekovaiheessa visuaalista valmiusasteluokitusta (eli pieniä neliöitä eri väreillä sisällysluettelossa). Muokkailin nyt hieman ajantasaisemmaksi jälleen noita. Osa sivuista on varmaan jo Kehittynyt-tasolla, mutta laitoin silti vielä valmiimmat Puolivalmis-tasoisiksi, ja kaikki joissa oli muutamaa riviä enemmän aloitettu sisältöä tuottamaan (lähinnä siis jo vähintään tekstikappaleaihioita) laitoin Aloitettu-tasolle. Voitte mielestäni muutkin halutessanne noita sivujen kehittyessä muokata - muokkaaminen on helppoa kun katsotte sieltä muokkaustilasta malliksi. Puolivalmiin koodi on siis sisällysluettelossa vaikkapa tuon Blogien käytön aloittaminen sivun osalta seuraava:

# [[/Blogien käytön aloittaminen|Blogien käytön aloittaminen]] [[Kuva:50%.svg]]


Palaverin teema: Aloittelevat bloggaajat ja rivikansalaisen näkökulma blogeihin


Koetimme saada jotakin aitoa, oikeaa bloggaajaa palaveriin kertomaan lyhyesti omia kokoemuksiaan bloggaustaipaleen alusta ja tuomaan esiin asioita, joista toivoisi olevan materiaalia ja ohjeita. Katsotaan jos saamme huomiseksi tekstitiivistelmän yhdeltä bloggaajalta, kuka ei pääse päällekkäisen palaverin takia kuitenkaan kertomaan meidän palaveriimme omia näkemyksiään.
Olisi kuitenkin tärkeää pohtia siitä näkökulmasta tätä opastamme, että miten se hyödyttäisi ketä tahansa ei-teknisesti orientoitunutta aloittelevaa bloggaajaakin ja auttaisi alkuun. Koetin koostaa joitakin juttuja tähän pohjustukseksi keskustelulle melko vapaamuotoisesti.

Löysin itse sivuston Bloggaajat.com, joka on infosivunsa mukaan "uusi saitti bloggaajille ja bloggaamisesta kiinnostuneille". Sivustolta näyttäisikin pikavilkaisulla löytyvän monenmoista luettavaa ja vinkkiä bloggaamisen tiimoilta. Myös blogilla tienaamista koskevia asioita löytyy sivulta ja linkki ilmaiseen kurssiinkin. Löysin ainakin yhden ihan hyödyllisen oloisen sivun aloittelevalle bloggaajalle kun tuolta hieman etsiskelin. En tosin tiedä mihin nuo kirjoituksen asiat perustuvat, viitteitä joidenkin väitteiden tueksi oli että "tutkimusten mukaan" mutta ei siihen että mihin tutkimuksiin :) Kuitenkin ihan omankin kokemuksen perusteella tärkeitä asioita oli vedetty tuossa esiin. Ja voisi ehkä noita niputtaa sitenkin, että ihan webbijulkaisun aakkoset ja viestinnälliset asiat ovat sellaisia, joita aloitteleva bloggaaja ei välttämättä ymmärrä, joten tällaisia taitoja ja tietoja olisi hyvä aloitteleville bloggaajille jakaa. Varmaan myös tuo blogin elävänä pitäminen ja mm. kommentteihin vastaaminen on tärkeä asia ymmärtää eli kaikkiaan jonkinlainen bloggaussuunnitelma jolla lähteä alkuun olisi aloittelijalle tärkeä.

Keskustelualuekin sivustolla on, sieltä löytynee tukea bloggaamiselle. Keskustelualueen kautta saattaa jonkinlaista kuvaa saada aloittelevien bloggaajien ongelmista tai ainakin heitä kiinnostavista asioista. Mm. aihe josta voisimme myös omaan blogioppaaseemme koettaa saada tekstiä ja josta voisimme keskustellakin palaverissa on lukijoiden saaminen omalle blogille, sitä sivuavaa löytyy keskustelua myös Bloggaajat.comin keskusteluissa. Näistä aiheista on muuten tuolla omat keskustelunsa, eli näitä meidänkin kannattaisi varmaan miettiä siitä näkökulmasta, että voivat pohdituttaa aloittelevia bloggaajia:

  • Blogin markkinointi
  • Rahan tienaaminen netissä
  • Blogisoftat ja -ohjelmistot
  • Domainit ja hosting
  • Hakukoneoptimointi
  • Kirjoittaminen
  • Design
  • Muotibloggaus

Googlettamalla koetin etsiä tavallisten bloggajien kokemuksia - löysin esim. nuortenlehti Demin sivuston keskusteluista tällaisen suorana lainauksena tässä olevan viestin: "Olen itse aloittanut blogin aika vasta, ja oon huomannut että lukijoita on välillä vaikea saada ihan vaan senkin takia, että ihmiset näkee ettei blogilla oo vielä paljoa lukijoita. Huomaan itelläkin blogin lukijamäärän vaikuttavan lukupäätökseeni, ja vaikka blogi olisi muuten kuinka täydellinen tahansa, mutta lukijoita vaikka vain 2, en luultavasti liity lukijaksi. Tai siis liittynyt. Nyt oon tajunnu sen, miten tärkeetä ainakin mulle itelleni on saada jonkin verran lukijoita, sillä vaikka osaksi pidän blogiani ihan vain itseäni ja kavereitani varten, voi jokainen varmaan myöntää että kyllä ne muutkin lukijat antaa lisää intoa ja inspiraatiota blogin pitämiselle." Eli varmaan tuo lukijoiden löytäminen on yksi iso kysymys aloittelevan bloggaajan mielessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti