Käytännön asioista ensin lyhyesti:
- Kahden viikon kuluttua, 29.11.2010 klo 14:00-16:00 järjestetään blogioppaan työryhmän ensimmäinen verkkopalaveri Connect Prossa, osoitteessa https://connect.uta.fi/infimmuukkonen/. Ensimmäinen tunti siis yleiskeskustelua (ei oteta vielä ensimmäiseen verkkotapaamiseen erillistä teemaa, mutta jatkossa sitten aina, kuten aloitustapaamisessa sovittiin), toinen tunti tuottamista yhteyden ollessa auki tuottajien välillä.
- Lisää nimesi blogioppaan etusivulle 'Aikataulu, kirjoittajat ja työskentelyyn osallistuminen' -kohtaan ja harjoittele halutessasi myös oman sivun luomista. Ohjeet ja tarkemmin asiasta edellisessä viikkotiedotteessa.
- Blogioppaan osioiden vastuutahot - huolehtikaa verkkopalaveriin mennessä oman vastuuosion siemensisällön lisäämisestä, jollei sitä jo ole! Tästä myös tarkemmin edellisessä viikkotiedotteessa
Blogioppaan etenemisestä
Kävin läpi blogioppaan tämänhetkistä tilannetta. Näyttäisi, että mitään isompia muutoksia ei ollut tullut sitten viime viikkotiedotteen ennen kuin kävin sivustoa muokkaamaan, mutta olen nyt lisännyt oppaan jokaiseen osioon jotakin - joihinkin osioihin enemmän ja joihinkin vähemmän, joihinkin vain muutamin sanoin ajatuksia ja heittoja, joihinkin kohtiin hieman pidemmälle kirjoiteltua sisältöäkin tai uudelleenjaottelua sivujen sisältöjen suhteen.
Olen lisännyt sivujen alkuun johdantotekstejä orientoimaan lukijaa - ja miksei myös kirjoittajaakin - sivun näkökulmasta. Esimerkiksi Blogien erilaiset käyttötavat ja Blogien erilaiset kohderyhmät -sivuthan sisältävät varmasti osin samojakin asioita, kyseessä on enemmän näkökulmaero, jonka mukaisesti lukija hakee informaatiota sivuilta. Samoin sivut Blogien käytön aloittaminen ja Blogin käyttöönottoprosessi ovat, kuten puhuttiinkin aloitustapaamisessa, osin päällekkäistä asiaa, mutta näissäkin on näkökulmaero yksittäisen käyttäjän ja organisaation osalta.
Olen lisännyt myös Lähteet-osion niihinkin sivuihin, joista se vielä puuttui, ja sivujen loppuun tietynmuotoisen lähdeluettelon tuottavan mallineen eli
{{viitteet|fontti|sarakkeet}}-tekstipätkän. Tarkemmin lähdeviittausten tekemisestä siis tämän blogin sivulla Lähteiden merkiktsemisestä. Ja muistakaa - mikäli tuo tuntuu liian aikaavievältä opetella tai hankalalta, lisätkää lähdetiedot tekstin sekaan muulla tavoin, joku blogioppaan tuottajista kyllä tekee myöhemmin lähdemerkinnän tuolla yhtenäisellä tavalla.
Muuta
Suosittelen kaikille tutustumaan Technorati-blogihakemiston vuosittaiseen State of the Blogosphere -raporttiin, joka kuvaa sitä, mitä blogosfäärissä tapahtuu - trendejä ja huomioita sen evoluutiosta. Tiivistetysti State of the Blogosphere 2010 -raportissa on havaittu seuraavaa:
- Blogien nähdään olevan siirtymävaiheessa, jossa ne eivät ole enää nousukasyhteisö, vaan niissä näkyy yhä enemmän "valtavirtanarratiivit".
- Bloggaajat käyttävät eri sosiaalisen median välineitä yhä enemmän, ja blogien, mikroblogien ja sosiaalisten verkostojen väliset raja-aidat ovat kaatumassa. Blogosfäärin konvergoituessa sosiaalisen median kanssa blogikirjoituksia jaetaan lisääntyvässä määrin erilaisten sosiaalisten verkostojen kautta, vaikka blogit ovatkin edelleen merkittävämpiä sisällöllisesti kuin sosiaaliset verkostot.
- Vuoden avaintrendi on mobiilibloggaamisen merkittävä kasvu - 25% bloggaajista ilmoittaa kokeilleensa mobiilibloggaamista, ja 40% heistä näkee mobiilibloggaamisen muuttaneen heidän bloggaustapaansa lyhyempiä ja spontaanimpia kirjoituksia suosivaan suuntaan.
- Tärkeä trendi on myös nais- ja äitibloggaajien vaikutus blogosfääriin, valtamediaan ja brändeihin - he bloggaavat erityisesti brändeistä.
- Yli puolet raportin pohjalla olevaan kyselyyn vastanneista suunnittelee bloggaavansa yhä useammin tulevaisuudessa, 43% suunnittelee laajentavansa aihevalikoimaa mistä bloggaavat. Blogien kautta ansaitsevat bloggaavat yleisesti enemmän kuin viime vuonna. 48% kaikista bloggaajista uskoo, että yhä useampi hyödyntää blogeja mm. uutisten ja viihteen osalta kuin perinteistä mediaa. Kuluttajista 40% on samaa mieltä bloggaajien näkemysten kanssa ja heidän luottamuksensa valtamediaan on laskussa.
Viime viikolla 11.11.2010 alkoi Viisautta mobiilin käyttöön -mobiilioppaan tuottamisprosessi Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun koordinoimana. Oppaan alustaksi valittiin Wikikirjaston sijasta ainakin alkumetreillä / osittain Google Sites. Suurin syy tähän oli se, että Wikikirjasto ei ole kovin joustava runsaasti erilaista mediaa ja mobiilituottamista sisältävän aineiston tuottamiseen. Videoiden upottaminen ei esimerkiksi onnistu Wikikirjastossa. Mielenkiintoista joka tapauksessa seurata tätäkin tuotantoprosessia!
Mukavaa viikkoa toivotellen,
Joanna
En valitettavasti pääse mukaan, mutta toivotan kaikille osallistuville antoisaa iltapäivää!
VastaaPoista