tiistai 30. marraskuuta 2010

Verkkopalaverin 29.11.2010 muistio

Eilen järjestettiin Viisautta blogin käyttöön -blogioppaan ydinryhmän ensimmäinen verkkopalaveri. Osanottajia oli melko vähän (Tarmo, Leena E. sekä lopussa piipahtivat paikalla myös Jere ja Elias), mutta ihan hyvää keskustelua syntyi tälläkin porukalla.

Tiivistetysti:

- Koordinaattoria kiinnosti ryhmäläisten kokemukset blogioppaan tekemisessä käytettyjen tiedotuskanavien osalta - miten tiedotteiden seuraaminen blogin kautta toimii verrattuna viime vuotiseen sähköpostiviikkotiedotteeseen. Työryhmäläisten mielestä tämä toimii ihan hyvin, mutta kannatettiin myös herättelysähköpostiviestien käyttöä, koska oppaan työstäminen ei ole kovin paljoa edennyt sitten aloituspalaverin.

Muita kokemuksia blogioppaan työstämisen tunnelmista käytiin myös läpi:

- Uutena tämänkaltaiseen wikikirjoittamisprosessiin mukaan tulleella on ollut hieman rimakauhuakin, mikä on yllättänyt - wikin muokkaamiseen käsiksi pääseminen ei ole niin helppoa kuin olisi kuvitellut, moni asia askarruttaa oikeiden toimintatapojen suhteen. Ohjeista on ollut apua, mutta suuri kynnys varmaan on vain rohkeasti alkaa tekemään - ja se on ainoa keino. Ei kannata liiaksi pelätä ja huolehtia siitä tekeekö oikein tai uskaltaako muokata - tämä rohkaisuksi kaikille uusille mukaantulijoille!

- Ajanpuute työstämiselle on myös ollut esteenä, samaahan koettiin vuodentakaisessa wikikirjan työstämisprosessissakin - pääasia on että itse järjestää kalenterista aikaa, vaikka puolikin tuntia jonka aikana edistää opasta edes vähän. Uuden tiedon hakemiselle blogeihin liittyen ei ole koettu tarvetta, enemmänkin olemassaolevan tiedon lisääminen osaksi kirjaa.

Konkreettisista oppaan tuottamiseen liittyvistä kysymyksistä keskusteltiin:

- Wikikirjassa on osa pääluvuista vielä hyvin suppeita sisällöltään, niiden osalta tarvittaisiin kipeästi lisäsisältöä. Lisää sisältöä toivotaan sivujen vastuuhenkilöiltä erityisesti etusivulta näkyviin osioihin, joiden perässä on vaaleanharmaa juuri ja juuri erottuva merkki kertomassa, että sivun status on "aloitettu".

- Luultavasti kirjan lukujakoon ja rakenteeseen tulee muutoksia, Viisautta wikin tekoon -kirjasta aluksi kopioitu rakenne ei tunnu täysin istuvan blogeihin.
Isompien rakenteellisten muutosten tekeminen (tai edes miettiminen) tuntuu hankalalta niiden lukujen osalta erityisesti, missä ei vielä ole paljoa sisältöä. Esimerkiksi Blogien erilaiset kohderyhmät -sivun keskustelusivulla on nyt aloitus siitä, tulisiko sivun nimeä muuttaa vaikkapa käsittämään sekä tuottajat että kohderyhmät (tämä voidaan tehdä uudelleennimeämällä sivu, sitä varten löytyy muokkaustilasta siirtotoiminto - laitetaan tästä erillinen ohje myös tähän blogiin piakkoin).

- Sivulla Blogien erilaiset käyttötavat on alilukuja, jotka voidaan erottaa erillisiksi alisivuikseen heti, kun niiden sisältömäärä alkaa paisua (vrt. Blogien käyttö opetuksessa -alisivu). Kuitenkin kirjoittajia rohkaistaan tekemään myös isompia muutoksia rakenteellisellakin tasolla, jos se vaikuttaa perustellulta!

- Lähdeviittausten tekeminen myös askarrutti - eli tällä hetkellä monella sivulla on ilmeiseti tilanne, että kirjoittajat ovat tuottaneet sivuille omasta kokemuksestaan syntynyttä tietoa. On viime kädessä jokaisesta kirjoittajasta kiinni, miten on tottunut tekemään lähdeviittauksia. Hyvänä yleissääntönä kannattaa pitää sitä, että mikäli kirjoittaa sellaista tietoa, mikä ei ole niinkään yleistietoa vaan kenties esimerkkinä jotakin kiistanalaisempaa tietoa tai numerotietoa, on suositeltavaa käyttää lähdeviitteitä. Myös muut kirjoittajat voivat tällaista tietoa tekstissä huomatessaan kysellä lähdeviitteiden perään - näin voimme samalla parantaa materiaalin laatua!

Verkkopalaverien osalta on ollut toiveita saada niihin lyhyitä teema-alustuksia. Tässä ensimmäisessä palaverissa sellaista ei vielä ollut, mutta jatkossa koetetaan ottaa näitä mukaan. Alustukset olisivat siis ihan lyhyitä, kesto max. 10 min ja keskustelunherättämisnäkökulma tärkeä ja niiden vaikutus lopulta tuotettavaan blogioppaaseen. Seuraavia teemoja on ehdotettu - ilmoitelkaa tämän viestin kommenteissa, jos olisitte halukkaita ottamaan jonkin näistä vastuullenne (verkkopalaverien teemalista löytyy myös tämän blogin sivupalkista erilliseltä sivulta, johon voi myös tehdä muokkauksia jos on halukas alustamaan):

  • Blogit viestinnässä - voisiko esim. Riitta pitää tästä alustuksen?

  • Miten blogit löytävät lukijoita ja kommentoijia? Tällaisia vinkkejä voivat aloittelijat kaivata. Aloitteleva bloggaaja saattaa ensin arastella julkaista omia ajatuksiaan ja "pelätä" kommenttitulvaa, käytännön kokemus saattaa hämmentää, koska lukijakuntaa ei välttämättä tuosta vaan ilmestykään. Kenellä olisi kokemusta tästä aiheesta?

  • Blogikulttuurin muuttuminen - miten esim. mikroblogit ovat muuttaneet bloggauskulttuuria ja miten ne toimivat perinteisempien blogien ohessa ja niiden kanssa yhdessä? Vrt. Technoratin State of the Blogosphere -raportista tehty tiivistys - halutaanko tästä aiheesta vielä lisää yhteistä keskustelua ja alustus? Kuka ottaisi vastuulleen?

  • Rivikansalaisen näkökulma blogeihin. On vaarana, että oppaan lukemiskynnys on tavallisella kansalaisella korkealla, jos blogit eivät ole ennestään tuttuja. Miten saataisiin laskettua tätä kynnystä ja luotua matalateknologinen aloitus oppaalle - ehdotettuja metaforia blogien lähestymiseen voisivat olla esimerkiksi kolumni, pakina, yleisöosastokirjoitus tai julkinen päiväkirja, joiden kautta avautuisi ehkä paremmin se, miksi ja miten blogeja voi hyödyntää. Verkkopalaveriin voitaisiin kutsua vaikkapa joku aloitteleva bloggaaja kertomaan kokemuksistaan - tavallinen kansalainen joka ei ole aikaisemmin välttämättä kamalasti tietotekniikkaa käyttänytkään - miten hän löysi blogit ja aloitti sellaisen itse. Onko kenelläkään tällaisia tuttuja?


Seuraavan palaverin aikataulutus tapahtuu Doodlessa, tästä laitoinkin erillisen viestin eilen jo tähän blogiin ja pyytelin ilmoittamaan teille sopivat päivät vuoden 2011 alusta viimeistään 7.12.

Toivottavasti ensi kerralla verkkopalaverissa on enemmän osallistujia ja nyt kovasti tsemppausta että puuttuvat perussisällöt olisivat siihen mennessä tuotettuna - eli vastuulista löytyy nyt sivupalkin erilliseltä sivulta (siihen voi kukin tehdä halutessaan myös muutoksia).

Mukavaa joulunodotusta ja pikkujouluaikaa!

2 kommenttia:

  1. Tervehdys. Olen vasta nyt lyhyen joulutauon aikana lueskellut näitä viestejä ja ilokseni havainnut, että asiat ovat edistyneet osallistujien kiireistä huolimatta. Ilman muuta olen valmis pitämään alustuksen jossakin sopivassa välissä, mutta ensi viikon aiheeseen se ei varmaan sovi. Katsotaan siis myöhemmin.

    Suunnitelmani on osallistua ensi viikon palaveriin, mutta saatan hiukan myöhästyä. Tapaamisiin siis!

    VastaaPoista
  2. Hyvää alkanutta vuotta Riitta - ja kiva että olet ennättänyt tämän pariin :) Kiva myös, että olet valmis pitämään alustuksen, voitaisiin koettaa katsoa helmikuun tapaamisen yhteydessä. Toivottavasti ennätät huomiseen palaveriin kuulolle!

    VastaaPoista