maanantai 7. helmikuuta 2011

Blogioppaan viikkotiedote 7.2.2011

Edellisestä viikkotiedotteesta on taas vierähtänyt tovi, pitääpä alkaa nyt tuotantoprosessin kiihtyessä (toivottavasti ;) loppua kohden alkaa tuottaa näitä viikkotiedotteita ihan viikottain, jos se auttaisi kannustamaan tuottajaporukkaa loppurutistukseen!

Kävin itse läpi tänään enimmäkseen tuota blogioppaan alkuosaa, mutta tein myös jonkinlaista kokonaiskatsausta. Kirjoittelin kunkin osion Keskustelu-sivuille tärkeimpiä huomioita.

Ensimmäisenä yleiskommenttina ehkä se, että mielestäni oppaan tekstisisällöt alkavat olla monelta osin jo aika hyvin kasassa. Toki lisänäkökulmia ja sisällöllisiä lisäyksiä muutenkin on ihan hyvä tehdä, mutta meidän kannattaa myös muistaa se, että tämän tuotantoprosessin tavoitteena on saada ensimmäinen versio oppaasta aikaan, joka ei suinkaan ole vielä valmis. Hyvä jos saamme tästä jotakuinkin kattavan ja yhtenäisen, mutta täydellinen tämän ei vielä tarvitse olla. Ainakin itseäni lohduttaa tämä ajatus, kun tiedossa on oppaaseen liittyvän kiireen lisääntyminen ITK:ta kohti, jolloin tarkoituksena on jakaa oppaasta julkaistua esittelyversiota painettuna samaan tapaan kuin vuosi sitten Viisautta wikin tekoon -oppaasta.

Toisena yleiskommenttina se, että päällekkäisyyksiä esiintyy oppaan sisällöissä - eri osioissa on lukuja samoista asioista. Poistelin itse päällekkäisyyksiä erityisesti luvuista Blogien erilaiset käyttötavat ja Blogien erilaiset kohderyhmät. Näissä ongelmallista oli tuo tavoiteltu näkökulmaero, joka ei kuitenkaan näkynyt näissä osioissa. Toivottavasti se on nyt paremmin esillä. Hyvänä esimerkkinä tästä mielestäni toimii mm. Blogien käyttö työelämässä -aliluku, joka oli Blogien erilaiset käyttötavat-luvussa - toisaalta Blogien erilaiset kohderyhmät -osiossa oli Yritykset-luku. Näiden kahden eri osioissa olevien lukujen sisällöt menivät mielestäni niin pahasti päälletysten, että siirsin Blogien käyttö työelämässä -aliluvun sisällön Yritykset-lukuun Blogien erilaiset kohderyhmät -osioon. Blogien erilaiset käyttötavat -lukuun lisäsin kokonaan uuden aliluvun korvaamaan aikaisempaa ja nimesin sen nimenomaan sitä käyttötapaa kuvaamaan eli Blogien käyttö keskusteluun ja toimintaan osallistamisessa. Sehän juuri on käyttötapaa valottavaa! Myös projektien osalta tein samanlaisen viilauksen, käyttötavat-luvussa on nyt Blogit hanke- ja projektityössä -aliluku, Blogien erilaiset kohderyhmät -osiossa sen sijaan ei ole enää projektilukua.

Päällekkäisyyksiä löytyy myös Blogien käytön aloittaminen ja Blogisisällön tuottamisprosessi -osioiden välillä. Molemmissa on esimerkiksi kommentointia koskeva aliluku. Pitäisi varmaan miettiä, onko tuo turha toisessa vai voisiko näihin ottaa näkökulmaeron. Oikeastaan koko osioiden tasolla olisi syytä miettiä tätä. Blogien käytön aloittaminen -osiossa tulisi miettiä mitä tarjotaan aloittelevalle bloggaajalle siten, että hän pääsisi alkuun, Blogisisällön tuottamisprosessin tulisi syventää sitten tätä puolta.

Muokattavaa riittää oppaassa vielä, suosittelen käymään läpi osio kerrallaan ja kirjoittelemaan sisältöä ja samalla muokkaamaan tekstiä luettavampaan muotoon mm. sellaisiin kohtiin, mihin on heitelty ituja, mutta ei ole vielä jouhevasti etenevää tekstisisältöä. Blogisisällön tuottamisprosessi -osiossa on loppupuolella monia alilukuja, joissa on toistaiseksi vain ituja, aiheita esim. edellä jo mainitun Kommentointi-aliluvun sisällä kommenttien valvonta ja roskaposti joista puuttuu sisältöä, samoin Kytkökset sosiaalisen median keskusteluihin ja Laajennusosat -aliluvut kaipaavat lisää sisältöä ja aukikirjoittelua.

Edelleen kannustan käyttämään sivukohtaisia Keskustelu-sivuja omien kommenttien jättämiseen muille koskien sivun sisältöä, lisäksi voisi miettiä, että käytetään kursiivia tekstiä niissä kohdin, missä on tekstin sekaan laitettu kommenttia tms., niin nämä tekstit erottuvat paremmin. Keskustelu-sivua kannattaa siis käyttää, jos on laajempaa pohdittavaa sivun sisältöön, sen rakenteeseen tms. liittyen. Noita tekstinsekaisia kursiivikommentteja kannattaisi käyttää mielestäni silloin, jos kommentti liittyy vain yksittäiseen tekstikohtaan tai on pyyntö muille muokkaajille tuottaa ko. aiheeseen lisää sisältöä.

Lukuja kannattaisi myös varmaan ajatella nyt tässä vaiheessa kokonaisuuksina siten, että miettii onko koko luku yhtenäinen, puuttuuko siitä isoja osuuksia sisältöä jotta se olisi kattava, onko rakenne hyvä vai kannattaisiko sitä muokata. Yhtenäistämistä voi jokainen tehdä vapaasti - rohkeutta vaan muokkaamiseen!

Mutta kyllä tästä oppaasta hyvä tulee! Ajatelkaapa - vartti viikossa / tuottaja on jo neljän eri tuottajan osalta tunti viikossa, ja siinä saa aika paljonkin aikaan, vaikkei uskoisi. Itse vaan huomaa, että vartissa syntyy tosiaan yllättävänkin paljon. Ja kiitos kaikille ketkä olette oppaaseen tuottaneet sisältöä kuluneiden viikkojen aikana!

Voisimme pikkuhiljaa ottaa tekstille ulkopuolisia kommentoijia, voitte jokainen miettiä ja käytetään sitten vaikka viime vuoden tuotantoprosessissa käytössä ollutta palautepohjaa - muokkasin sitä nyt tähän blogioppaaseen soveltuvaksi (lomake vielä hieman keskeneräinen mm. kommenttien viimeisen jättöpäivän osalta).

Ensi viikolla sitten on verkkopalaveri oppaan tiimoilta eli 17.2. klo 13:00-15:00, tästä vielä ensi viikolla muistutusviestiä luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti